• RSS

Pazartesi, Ocak 30, 2012

Havuçlu Cevizli Kek

Bir kaç gün oldu siteyi açalı. Ama istediğim hıza henüz yetişebilmiş değilim. Bunda en büyük etken 5 aylık bir inci tanesine günümün büyük kısmını ayırmam. Anladım ki bu aylarda bebeklerin ilgiye her zamankinden daha çok ihtiyaçları var. Birlikte yemek yapacağımız güne kadar da bu sitenin onu pek ilgilendireceğini sanmıyorum. belki ileride o da benim bıraktığım yerden devam eder ve mutfağı seven bir kişi olur. (annesi yeni bir eve taşınacağı zaman ilk sorduğu soru mutfağı büyük mü oluyor, o kadar yani)

Dediğim gibi daha istediğim kadar tarif yükleyemedim. İlk paylaşacağım tarifler genelde Best Of'larım olacak ki sitede denemediğim hiç bir tarifi paylaşmayacağıma emin olabilirsiniz. çünkü benim de bu zamana kadar tarif ararken en çok tereddüt ettiğim konu buydu. bu yüzden bazı sitelerdeki gibi çalıntı fotoğraflarla yemek tarifleri vermeyeceğime emin olabilirsiniz.

Şimdi gelelim tarifimize. Tarifin kaynağı yine küçük sararmış bir tarif defteri. Benim yıllar önce yazdığım ama yıllardır yapmaktan sıkılmadığım ve her yaptığımda övgüler aldığım bir tarif. İç malzemelerini çeşitlendirerek
 ( havuç+elma gibi) kullanabileceğiniz gibi, içerisinde kullanılan havucu katı meyve sıkacağında sıkılan havucun posası olarak da kullanabilir, böylece o değerli posayı da çöpe dökmemiş olursunuz.






Havuçlu Cevizli Kek
Malzemeler:

  • 2 su bardağı havuç rendesi ( posası da olabilir)
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
Hazırlanışı:
  1. Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın.( bu keklerinizin daha iyi kabarmasını sağlar)
  2. Üzerine havuç rendesi ve yağı koyup, spatula yardımıyla karıştırın.
  3. Üzerine ceviz ve tarçını ekleyin.
  4. Unu ve kabartma tozunu eleyip malzemelere ekleyin ve hafifçe karıştırın.
  5. Önceden yağladığınız kek kalıbına malzemeleri dökün.
  6. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına kekinizi koyup, ısıyı 160 dereceye getirin.20-20 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız kekinizi sıcacık bir çayın yanında afiyetle yiyin. 
*Bu keki de derin dondurucu da aylarca saklayabilir, çıkarınca hiç bir işlem yapmadan 10 dakika sonra yiyebilirsiniz.

Cuma, Ocak 27, 2012

Peynirli Kolay Poğaça

İlk tarifimin en sevdiğim ve kolayca yaptığım tariflerden biri olmasını istedim. Tarifin kaynağı kayınvalidemin tarif defteri. Kim bilir o da nereden öğrenmiştir bu tarifi? Aslına bakılırsa yemekle benim aramdaki bağın özü de bu sanırım. Hiç bir çaba sarf etmeye gerek olmadan yemeklerin ve tariflerin kuşaktan kuşağa kendi kendilerini aktarması...Zamane Mutfak'ın da bunda bir payı olabilirse ne mutlu bana...

Peynirli Poğaça evdeki her an bulunabilen malzemelerle yapılıyor ve mayalı poğaçalar gibi beklemek gerektirmediğinden çabucak ve mis gibi oluyor. hatta ben her yaptığımda iki tepsi yapıp bir tepsisini de deep freeze'e atıyorum. Aniden misafir geldiğinde çıkarıp ısıtıyorum.çok pratik oluyor...




Peynirli Kolay Poğaça
Malzemeler:

  • 3,5 su bardağı un
  • 1 yumurta akı (sarısı üzerine ayrılacak)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 125 gram yumuşak margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • iç malzeme: peynir, dereotu
  • üzerine çörek otu, yumurta sarısı
Hazırlanışı:


  1. Sıvı yağ, yumurta akı ve yoğurdu karıştırma kabına alıp karıştırın. (önce sıvılar karıştırılır) 
  2. Ardından margarini ekleyin. Unu ve kabartma tozunu eleyerek malzemelere ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. 
  3. iç malzemelerimizi poğaçalarımızın içine koyup, üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. 
  4. Hazırlanan poğaçaları önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin. 

*İsterseniz malzemeleri X2 yapın, bir tepsisini de derin dondurucuya atın...