• RSS

Perşembe, Kasım 29, 2012

Şehriye Çorbası

Şehriye çorbasının bizim evdeki yeri ayrıdır. Özellikle kışın sofralarımızın baş tacı şehriye çorbasının diğer adı da bombalı çorbadır bizim evde. Eşim küçükken çorbanın içindeki şehriyeleri bombalara benzettiğinden bu adı vermiş:) Biz de bu geleneği devam ettiriyoruz. İşte bizim evin vazgeçilmezi şehriye çorbasının tarifi:



Şehriye Çorbası

Malzemeler:

  • 1 çay bardağı şehriye
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 2 domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
    5 bardak kaynamış su
  • Nane

Yapılışı:

  1. Öncelikle domateslerin kabuğunu soyun ve rondodan geçirin.
  2. Margarini eritin ve domates püresini ekleyin.
  3. Ardından salçasını ekleyin ve özdeşleşene kadar bekleyin.
    Kaynamış suyu üzerine ekleyin.
  4. Su kaynayınca şehriyeleri ekleyin ve kısık ateşte pişirin.
  5. Şehriyeler şişmeye başlayınca altını kapatın.
  6. Üzerine nanesini atın ve dinlendirin.

Çarşamba, Kasım 28, 2012

Patatesli Kıymalı Börek

Çocukluğumdan beri kıymaya karşı bir antipatim oldu hep. Köfte harici kıymayı ağzıma sürmedim desem yeridir. Kıymalı börekten bahsetmiyorum bile. Ta ki bu kıymalı börek tarifine rastlayana kadar. Böreğin en güzel tarafı yediğinizde yoğun bir kıyma tadı almamanız. Bunu da harcı hazırlarken içine rendelenen patates sağlıyor. Siz de benim gibi sade kıymalı börekle arası iyi olmayanlardansanız bu böreği mutlaka deneyin; pişman olmayacaksınız. Ha bu arada unutmadan kıymalı böreğe bayılıyorsanız; bu böreği mutlaka ama mutlaka deneyin; emin olun daha çok seveceksiniz. Şimdiden afiyet olsun...



Patatesli Kıymalı Börek

Malzemeler:

  •  200 gram tereyağı
  •  5 Yufka

İç Harcı için:

  • 200 gram kıyma
  • 1 büyük patates
  • 2 baş kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine:
  •  1 yumurta sarısı
  • Çörek otu

Yapılışı:

  1. Öncelikle iç harcı hazırlayın.
  2. İç harç için soğanları yemeklik doğrayın ve az yağda pembeleşene kadar kavurun.
  3. Ardından kıymayı ekleyin ve suyunu  çekene kadar kavurun.
  4. Suyunu çektikten sonra patatesi üzerine rendeleyin.
  5. Karabiber ve tuzunu ekledikten sonra kapağını kapatıp 10 dakika kısık ateşte pişirin ve soğumaya bırakın.
    İç harç soğurken 200 gram tereyağını eritin.
  6. Birinci yufkayı serin ve karşılıklı kenarları yağlayın.
  7. Yağlanan kenarları içe doğru kapayıp birleştirerek bir kare elde edin.
  8. Dikkat edin kareniz çok küçük olmasın.
  9. Elde ettiğiniz kareyi 4'e bölün.
  10. Ortasına harcınızı koyup bohça gibi kapatın.
  11. Kapama yeri alta gelecek şekilde tepsiye dizin.
  12. Üzerine yumurta sarısı sürün.
  13. Çörek otu serpip, 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

*Bu böreği benim gibi fazlaca yapıp buzluğa da atabilir. Misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz. 



Perşembe, Kasım 22, 2012

7 Ay Sonra Yeniden...

Evet şaşırtıcı ama gerçek bloga yazmayalı tam 7 ay geçmiş. Yani kızım zeynep 7 ay daha büyümüş, ben 7 ay daha öğrenmiişim, 7 ayda onlarca yemek yapmışım ve hiçbirini bloga yazmamışım anlamına geliyor. Bunun sebeplerini burada sıralayıp boşa vakit almayacağım.

Bunun için tüm blogu takip edenlerden özür diliyorum yeni tarfilerde buluşmak üzere diyorum....