• RSS

Pazartesi, Şubat 20, 2012

Ayvalı Kafesli Turta

Malum ayva mevsimindeyiz. Ben şahsen ayvayla arası bu zamana kadar pek iyi olan biri değildim. ama bu sene aldığım bir karar sonucu sevmediğim tatları da değişik tariflerle deneyerek sevmeye çalışma kararı aldım. özellikle de ayva gibi besleyici değeri yüksek olan tatları. Bunda henüz 6 aylık bir bebeğimin olmasının da büyük etkisi var. Evde her şey pişsin ve o da bu muhteşem tatlardan mahrum kalmasın ve her şeyden önemlisi yemek seçen bir çocuk olmasın istiyorum. Evde uzun zamandır bekleyen ayvalarla ayva tatlısı dışında ne yapabilirim diye düşünürken sürekli yaptığı elmalı turta tarifini değiştirerek ayvaya uyarlama fikri geldi aklıma. sonuç mu? tek kelimeyle müthiş oldu. eşim iş yerine götürmeden kurtarabildiğim kadarının fotoğrafını çekip paylaşıyorum.Bu arada ayva ve cevizin uyumu muhteşemmiş, bu tarif aracılığı ile öğrenmiş oldum...





Ayvalı Kafesli Turta
Malzemeler :
  • 3 ayva
  • 1 su b.toz şeker
  • 1 tatlı k.tarçın
  • 1 su b.ceviz
  • su

Hamuru İçin:
  • 3 Su b.un
  • 1 su b.pudra şekeri
  • 140 gr. tereyağı
  • 3 çorba k.yoğurt
  • 1 Yumurta
  • Yarım pk.kabartma tozu

Üzeri İçin:
Yumurta sarısı
Hazırlanışı:
  1. Ayvaları soyup rendeleyin.
  2. Tencereye alıp ocağın üzerine koyun. Biraz su döküp kapağı kapalı olarak pişirin. 
  3. Pislikten sonra şeker ve tarçını koyup suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çektikten sonra altını kapatın. 
  4. Hamuru için. unu karıştırma kabına koyup ortasını açın. Tereyağı, yumurta ve yoğurdu ortasına döküp karıştırın. 
  5. Pudra şekeri ve kabartma tozunun unun üzerine dökün. 
  6. Yavaş yavaş unu da katarak hamurumuzu yoğurun. Hamurun 3′te 2′sini kesip kafesi İçin ayırın. 
  7. Diğer hamuru merdane ile kalıbınız büyüklüğünde açın. Yağlanmış kalıba hamuru koyup yayın. Kenarlarına bastırarak havuz oluşturun. 
  8. Ayırmış olduğunuz hamurdan parçalar kopartıp uzun rulo şeklinde yuvarlayın. 
  9. Pişen ayvalı harcı havuz yaptığınız hamurun ortasına koyup yayın. Rulo yaptığınız hamurları üzerine kafes şeklinde kapatın. 
  10. Üzerine yumurta sarısı sürüp Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

Çikolata Tabanlı Karamelli Puding

Bugün sizlerle uzun zamandır yaptığım ve çok beğenilen bir tatlı tarifini paylaşacağım. İlk yaptığımda bana kimya deneyi yapıyormuşum hissi uyandıran ama sonra alışınca kolaylıkla yaptığım bir tarif bu. Özellikle de benim gibi krema aşığıysanız, bu tatlıya bayılacaksınız demektir. Konuklarınızı ağırlarken de sunumuyla fark yaratacak bir tatlı bu. Bu kadar övgü yeter herhalde bizim evin gelenekselleşmiş tatlısına.Tarifin kaynağı sevgili Hatice'nin bana ilham veren Portakal Ağacı sitesi. Umarım bu site de onun gibi iyi bir yerlere gelir. Fazla söze ne hacet?Yapın bakalım beğenecek misiniz?




Çikolata Tabanlı Karamelli Puding

Malzemeler:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1/4 su bardağı su
  • 1 su bardağı krema
  • 3 su bardağı süt
  • 1/4 su bardağı mısır nişastası
  • 2 yumurta
  • 1,5 tatlı kaşığı vanilya
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 60 gram bitter çikolata
Hazırlanışı:
  1. Şekeri ve suyu ateşe koyarak, karamelize edene kadar karıştırın.
  2. Ateşten alarak, yavaşça kremayı ekleyin ve tekrar ocağa koyarak pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.
  3. 1/2 bardak süt ve mısır nişastası ayrı bir kapta karıştırın.
  4. 2 yumurta, tuz ve vanilyayı da ayrı bir yerde karıştırın.
  5. 2,5 su bardağı sütü karamele ekleyin
  6. Nişastalı karışımı da ekleyip kaynayana kadar karıştırın
  7. Ocaktan alarak 2 dakika bekleyin ve karışımdan bir bardak alarak yumurtalı karışıma ekleyin
  8. Tencereye tekrar dökün ve bir taşım aha kaynatın.
  9. Son karışımdan yarım bardak alıp, küçük kırdığınız bitter çikolatalarına ekleyin ve eriyene kadar karıştırın.
  10. Çikolatalı sosu kupların dibine paylaştırın
  11. Üzerine karamelli karışımı dökün
  12. Kupların üzerini streç filmle kaplayarak en az 3 saat buzdolabında bekletin.
Afiyet olsun....

Cumartesi, Şubat 18, 2012

Elmalı Turta

Aslında başlık "annemin elmalı turtası" olmalıydı. Çünkü bu elmalı turta klasik turtanın ta kendisi. Elmalı turtaya bayılan biri olarak fotoğrafını çektikten hemen sonra yemeye başladığımı belirtmeliyim. Hamurişleirne düşkün olan eşim turtadan ilk ısırığını aldığında ilk sözü "bunları paketle de yarın işe götüreyim" oldu. ben de "paket servisimiz yoktur efendim" diyerek cevap verdim. malzeme listesi oldukça basit ama tadı damağınızı şenlendirecek ve yapınca muhtemelen aynı tepkileri alacağınız klasik turtamızın tarifi:




Elmalı Turta

Malzemeler:
  • 1 paket margarin
  • 1 yumurta
  • 4 kaşık pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • İç Malzemesi:
  • 3 elma
  • tarçın
  • 5 kaşık toz şeker
  • üzerine:pudra şekeri
Hazırlanışı:

  1. Tüm malzemeleri karıştırın
  2. yumuşak bir hamur hazırlayın
  3. hamuru 2 eşit parçaya bölün.
  4. 1.sini turta kalıbının dibine yayın
  5. 2.sini buzluğa koyun
  6. o arada iç malzemeyi hazırlamak için elmaları rendeleyin
  7. üzerine şekeri serpip suyumu çekene kadar kavurun
  8. ocaktan aldıktan sonra tarçını ekleyip karıştırın, soğutun
  9. suyunu hafif süzerek turtanın üzerine yayın.
  10. buzluktaki hamuru üzerine rendeleyin
  11. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin
  12. çıkarıp ılıyınca üzerine pudra şekeri serpin.

Mahlepli Kandil Simidi

Yeni evimize taşınalı yaklaşık 3 ay oldu ve geçtiğimiz haftalarda olan kandil bu evdeki ilk kandilimizdi. Nedendir bilmem, özellikle kandillerde içim tarifsiz bir huzurla dolar ve bu özel günlerde en sevdiğim şey artık kandilin simgesi haline gelen kandil simitlerinden yapıp, çevremdeki tüm komşularıma dağıtmaktır. Özellikle simitler fırındayken tüm evi dolduran mahlep kokusunu hiç bir şeye değişmem.

Bu simitleri de geçtiğimiz kandilde yapmama rağmen bir türlü fırsat bulup yazamadım. Bu zamana kadar pek çok kandil simidi tarifi denedim ama içlerinde en beğendiğim bu oldu. Tarifin kaynağı Oktay Usta'nın kandil günü yaptığı program. Bence kandil geçti diye üzülmeyin, siz de deneyin ve sadece bu güzel simitlerin tadını hayal edin. Şimdiden afiyet olsun....



Mahlepli Kandil Simidi

Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un
  • 120 gram tereyağı
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 çorba kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay bardağı sirke
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • üzerine: yumurta sarısı, çörek otu
Hazırlanışı:
  1. unu karıştırma kabına koyup ortasını açın.
  2. tereyağ, yoğurt, yumurta, sirke ve sıvı yağı ortasına koyup karıştırın.
  3. mahlep, tuz ve kabartma tozunu unun üzerine dökün
  4. kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  5. ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, halka şekline getirin.
  6. üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpin.
  7. önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
*isterseniz üzerine susam, haşhaş ve çörek otunu bölüştürüp renk renk simitler elde edebilirsiniz...



Cuma, Şubat 03, 2012

Bir Günde Turşu Olur mu?

Çabuk( kaynatma) Turşu

Eşim Adana'lı ve malum turşuyu çok sevenler familyasına mensup, bense tam tersi. Lahana turşusu dışında yüzüne bile bakmam turşunun. Durum böyle olunca öyle turşu için günlerce beklenmez bizim evde. daha kolayı vardır; gidersiniz turşucuya alırsınız efendim. Bu zamana kadar böyleydi daha doğrusu. Bu tarif sayesinde ben de artık eşimin sevdiği turşuları yapabiliyorum hem de 1 günde! Nasıl mı? şöyle efendim:

Tarifin aslı pek çok yemek tarifinde yararlandığım Cahide Jibek'e ve onun güzel sitesine ait. Ben damak tadımıza göre sirke ve tuz miktarını biraz değiştirdim. İsteyen istediği ölçüde yapabilir.




Çabuk (Kaynatma) Turşu

  Malzemeler:

  • havuç
  • salatalık
  • sivri biber
  • lahana
  • üzüm sirkesi
  • su
  • tuz
  • şeker
  • sarımsak
Hazırlanışı:
  1. önce turşunun suyunu hazırlıyoruz. Bunun için 3 ölçü suya 1 ölçü üzüm sirkesi koyun.( biz daha yoğun sevdiğimiz için 2'ye 2 yaptık ölçüleri) buna 1 çay kaşığı şeker ve 1 tatlı kaşığı kaya tuzu(tuzlu seviyorsanız 2 yapın) ekleyin
  2. tüm malzemeleri tencereye alıp kaynatın.
  3. hangi malzemeleri kullanacaksanız sertlik derecesine göre küçük küçük doğrayıp sırayla kaynatın. benim listeme göre önce havuç, ardından biber, ardından salatalık ve en son lahana ekleniyor.(lahanayı en fazla 1-2 dakika bekletin. diğerlerini 3 dakika)
  4. sebzelerin rengi dönene kadar kaynatın. 
  5. ardından malzemeleri bir kevgir yardımıyla alp, geniş bir yerde süzdürün.
  6. sebzelerin kaynatıldığı sirkeli su soğuyunca bir kavanoza dökün.
  7. aralarına 2-3 diş sarmısağı bölüp koyduğunuz sebzeleri de üstüne koyun. su üzerini kapasın. yetmezse yeni su yapın.
  8. ağzını kapatıp buzdolabında bir gün bekletin.
ertesi gün turşunuz hazır. hem de günlerce bozulmadan buzdolabında bekletebilirsiniz.Ben bile çok sevdim bu turşuyu:))



Çarşamba, Şubat 01, 2012

Hamur işlerini Derin Dondurucuda Saklama Yöntemleri


Hamur işleri: 

Biz aile olarak (özellikle eşim) hamur işini oldukça çok tüketiyoruz. Ben de şahsen yemek yapmaktan çok hamur işlerine meraklı bir ev hanımıyım. Durum böyle olunca sadece misafir geldiğinde değil, normal zamanlarda da hamur işlerini tüketiyoruz.Eşim gecenin bir vakti "çayın yanında bir kek olsa ne güzel olurdu" dediğinde hemen önünde yeni yapılmış gibi keki buluveriyor. sırf yüzündeki şaşkınlık için bile dondurucuda hamur işlerini saklamak benim için büyük bir zevk.

Bu zamana kadar hamur işlerimin çoğunu dondurucuma attım ve sonuç hep mükemmeldi. tabi bu mükemmellikte hangi hamur işini nasıl saklayacağınızı bilmek de önemli. Siteye yükleyeceğim tariflerin sonuna da derin dondurucuda saklanabilir olup olmadığını paylaşmaya çalışacağım.

Kekler: genelde misafir geldiğinde iki tepsi yaptığım yada canım sıkıldığında oturup yaptığım keklerimin hepsini pişirip, sıcaklığı genelde ikili paketler halinde sera streç'e sarıp dondurucuya kaldırıyorum. Yemeden 10-15 dakika önce çıkarıp, çözülmesini beklemek yeterli. yeni yapılmış kadar taze kekiniz hazır bile:)

Poğaçalar: poğaçaların mayalı olmayanlarının dondurucuda daha iyi sonuçlar verdiğini deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim. Poğaçalarımı da pişirmeyi tercih ediyorum. bunda en önemli etken dondurucudan çıkarıp pişirmeye kalkarsanız altlarının yanma ve içlerinin pişmeme ihtimali. böyle bir duruma ihtimal vermemek için poğaçalarımı da pişirip, sıcaklığı geçtikten sonra 5'er 10'ar paketler halinde buzdolabı poşetine koyup saklıyorum. çıkarınca 150-160 derece ısıtmak s10 dakikada sıcacık poğaçalar için yeterli.

Börekler: böreklerimin buzluk böreği dışında olanları( ki tarifini yayınlayacağım) genelde pişirip, kesip buzdolabı poşetinde muhafaza ediyorum. çıkarınca ısıtıp tüketiyoruz.

Kurabiyeler: Elmalı kurabiyeyi çok sevdiğimiz ve tükettiğimiz için dondurucumuzda elmalı kurabiye sürekli bulunur. Yakın zamanda tarifini vereceğim ve fotoğraflayacağım elmalı kurabiye dışında kesme kurabiye gibi özellikle dondurucuda saklanabilen kurabiyeleri bulundurabilirsiniz. Ben şahsen kurabiyeleri pişirmeden saklıyorum. çıkarınca çözülmesini beklemeden çok harlı olmayan bir fırın ısısında pişirebilirsiniz.

Pastalar: Pastaları da aynı kekeler gibi pişirip dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu zamana kadar bir iki kere denedim ve memnun kaldım ama dondurucuya gidecek kadar pasta kimin evinde kalır ki? biz hemen tüketmeyi seçiyoruz.

* bunların dışında fazladan yaptığınız kurabiye ve poğaça hamurlarınızı, sarısını ayırıp kullandığınız yumurtaların aklarını da çöpe dökmek yerine dondurucuda saklayabilirsiniz.  ve tabi bir de dondurucumun demirbaşları sarılıp 10'arlı paketlenmiş sigara börekleri...

Benim dondurucumdaki hamur işlerim bunlar; peki ya sizinkiler???