• RSS

Çarşamba, Mart 28, 2012

Gofret Pastası

Geçenlerde migros'a gittiğimde uzun zamandır istediğim kek ve pasta kalıplarının karşımda durduğunu gördüm. kendilerini bir an evvel alıp eve götürmemi isteyen kalıpları kaptığım gibi aldım. sonra başladım düşünmeye. daha bu haftaki alışverişe gidemediğimden evdeki malzemelerle hangi pastayı yapsam diye düşünürken, sofra dergisinin taaaa mart 2007 sayısı gözüme ilişti. Kapakta yer alan pasta tarifi aşağıdadır efendim. Tatlı-pasta arası bu tadı çok seveceksiniz....





Gofret Pastası

 Malzemeler:
  • 1,5 litre süt
  • 13 çorba kaşığı toz şeker
  • 13 çorba kaşığı irmik
  • 3 çorba kaşığı hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya
  • 2 çorba kaşığı margarin
Etrafı için: 50-60 adet içi beyaz dolgulu rulo gofret
Üzeri için: 2,5 su bardağı süt, 1 paket çikolatalı sos

Yapılışı:
  1. tencerede süt, tozşeker ve irmiği tahta bir kaşıkla kaynayana kadar karıştırın.
  2. kaynayınca ocaktan alıp içine hindistan cevizi, vanilya ve margarini ekleyin.
  3. 22 cm çapında kelepçeli kek kalıbının kenarlarına irmikli karışımdan sürüp, rulo gofretleri paralel şekilde yapıştırın. 
  4. ortasına muhallebiyi boşaltın.
  5. üzeri için çikolatalı sosu süt ile pişirip muhallebi ılıyınca üzerine dökün.
  6. buzdolabında 1 gece bekletin. 
  7. dilimleyerek servis edin....

Salı, Mart 27, 2012

Üzümlü Strudel

Malumunuz hamur işleri denince ilk akla gelen isimlerden biri Oktay Usta. ben de bugün elimdeki az ama öz malzemelerle çayın yanına ne yapsam diye düşünürken Oktay Usta'nın tarif kitabına gözüm ilişti. bu olur, bu olmaz, bu malzeme var yok derken strudel tarifine rastladım.Alman mutfağından gelen bu tatlı  Kelime anlamı olarak girdap demek. sarılarak yapıldığından Görüntüsü itibariyle girdapa benzeyen bu meyveli tatlıya almanlar bu ismi vermişler. Benim ilk denemem olduğu için pek girdaba benzetemesem de bundan sonra sık sık yapacağım bir tart olacağı kesin....



Üzümlü Strudel

  Malzemeler:

  • 100 gram margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 yumurta
  • 2 su bardağı un
İç harcı için:
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 3 çorba kaşığı iri kırılmış fındık
  • 2 elma
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
Yapılışı: 
  1. karıştırma kabına margarin ve yumurtayı alın.
  2. elinizle ezerek karıştırın.
  3. pudra şekeri, kabartma tozu ve unu ekleyip, hepsini karıştırın.
  4. iç harcı hazırlamak için;
  5. elmaların kabuklarını soyup küp küp doğrayın
  6. bir tavaya alıp, kuruüzüm, tozşeker, tarçın ekleyip yüksek ateşte 5 dk. pişirip soğumaya bırakın.
  7. üzerine fındıkları ve portakal kabuğu rendesini ekleyin.
  8. hamuru tezgaha serip merdaneyle eni bir karış boyu bir kurşunkalem kadar olacak şekilde açın.
  9. uzunlamasına iç harcı döküp, rulo şeklinde sarın.
  10. fazla gelirse ikiye bölün.
  11. yağlanmış fırın tepsisine alın.170 derecelik fırında 25-30 dk. pişirin.
  12. çıkınca üzerine pudra şekeri serpip, ilk sıcaklığı çıkınca dilim dilim keserek servis edin. 




Mozaik Pasta

Mozaik pastayı sevmeyen var mı? Tabiki hayır diyen sesleri duyar gibiyim. Günlerin, davetlerin ama en çok da çocukların sevdiği mozaik pastanın pek çok çeşidi olmasına rağmen ben en klasik olanını sizinle paylaşacağım. Tarifin kaynağı Sofra Dergisi'nin hamurişleri bölümünün kraliçesi Fatoş Yağcı. Son sayıda günler için özel bir sayfa hazırlayan Fatoş Hanım mozaik pastayı da unutmamış tabi. o yapar da ben yapmaz mıyım? hemen yaptım, fotoğrafladım ve ardından hemen yedim:)))





Mozaik Pasta

  Malzemeler:

  • 100 gram tereyağı veya margarin
  • 1 çay bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1 adet portakal
  • 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 300 gram pötibör bisküvi
Yapılışı:
  1. tereyağını eritin.
  2. ılındıktan sonra içine süt, tozşeker ve kakao ilave edip karıştırın.
  3. rendelenmiş portakal kabuğu,ceviz ve iri parçalar halinde kırdığınız bisküviyi katıp yoğurun
  4. alümünyum folyo üzerine döküp şekil verin.
  5. donması için derin dondurucuda en az 3 saat bekletin.
  6. dilimleyerek servis yapın.


Etimek Tatlısı

İçinde etimek olan tatlılar hem hafif hem de yapması kolay oluyor. Bu zamana kadar pek çok etimekli tatlı denesem de bu favori tarifim. içerisindeki burçak bisküvnin de bunda payı büyük tabi...şerbetli tatlılara bayılan eşim her ne kadar burun kıvırdıysa da hafif tatlıları seven benim gibiler için birebir bir tarif bu. Tarifin kaynağı mutfaksırları sitesinin sahibi sevgili Nilay... şimdiden afiyet olsun...



Etimek Tatlısı

Malzemeler:
  • 1 paket etimek
  • 1 paket burçak bisküvi (üzeri için)

Muhallebi için:
  • 1 lt. süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı Teremyağ

Şerbeti için:
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu

Yapılışı:
1- Etimekleri borcama yanyana dizin.
2- Şerbet malzemelerini küçük bir tencereye alıp kaynatın, hafif koyulaşınca borcama dizdiğiniz etimeklerin üzerine dökün.
3- Muhallebi için şeker, nişasta, unu tencereye alın biraz sütle topaklanmaması için eritin. Daha sonra kalan sütü ekleyerek koyulaşana kadar orta ateşte karıştırarak pişirin. Son olarak Teremyağını ekleyin ve 1 dakika daha karıştırarak kaynatın.
4- Hazırladığınız muhallebi sosunu şerbetlediğiniz etimeklerin üzerine dökün.
5- Muhallebi oda sıcaklığına gelince burçak bisküvileri bir poşetin içine alın, vurarak ezin.
6- Son olarak bisküvinin tamamını tatlının üzerine yayın ve buzdolabında 1 saat kaar dinlendirin.
7- Meyve ve çikolata ile servis yapın.

Pancake

kahvaltıda hep aynı şeyleri yiyor ve bu hafta da değişik bir şey yapmak istiyorsanız alın size yepyeni bir tarif. ben şahsen sürekli krep yapardım ama bu tariften sonra pek yapacağımı sanmıyorum. puf puf kabaran pancakelerinizin arasına peynir,reçel, çokokrem, bal sürüp afiyetle yiyebilirsiniz...




Pancake (kabartma tozlu krep yada akıtma)


Malzemeler
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • Tuz
Yapılışı:
  • Un haricindeki malzemeleri karıştırın. 
  • Unuda ilave edip çırpın.
  • Koyuca kek kıvamında olacak.
  • Kızdırılmış teflon tavaya, tavanın büyüklüğüne göre bir küçük kepçe veya iki kaşık kadar döküp hafif yayın.
  • Üst kısmı delik delik olunca tersini çevirin.
  • Hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın. 
  • eğer küçük yaparsanız,büyük bir tavanın içinde 6-7 tane pankeki pişirebilirsiniz.



Kolay Şekerpare

Bu aralar ne kadar yemek yapsam da buraya  yüklemeye pek fırsat olmuyor. bunda en büyük etken minik kızımın bu aralar odadan bile çıkmama izin vermemesi. ben de tüm tarifleri yapıp fotoğraflayıp haftalık yükleyeceğim bir süre. evet tarif bombardımanı başlıyor.
ilk tarifimiz yine bir tatlı tarifi. eşi tatlısız yaşayamayan biri olarak buna şaşmamak lazım. hatta çoğu ev hanımı bugün ne yemek yapsam diye düşünürken ben ne tatlı yapsam acaba diyorum. o kadar yani. bu tatlı da benim gibi zamanı kısıtlı olan hanımlar için birebir. en büyük kolaylığı şerbetinin kaynatılmayışı. kıvamı tutturmak gibi bir problemi de yok. hem de evdeki malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz türden. tarif sevgili Cahide Jibek'in güzel sitesinden....tatlıseverler için geliyor:






Kolay Şekerpare
Malzemeler
  • 2 adet yumurta /bir yumurtanın sarısı üzerine 
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 silme çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un 
Şerbeti İçin
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker


Yapılışı:
  • Un haricindeki malzemeleri karıştırın
  • Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşacık bir hamur elde edin.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yağlanmamış tepsiye dizin
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına sürün
  • Kızarmaya başladıktan sonra ısıyı 175 dereceye indirin.
  • Tatlılar nar gibi kızarana kadar pişirin. (az kızarırsa içi hamur kalabilir. zaten iyi kızarmış tatlı daha lezzetli oluyor.)
  • Şerbeti tatlı fırındayken hazırlayın: şeker ve suyu bir kaba alıp şeker eriyene kadar karıştırın.
  • Fırından çıkan tatlıları iki seferde şerbete atıp bir dakika kadar bekletin ve tepsiye dizin.
  • Kalan şerbeti tatlıların üzerine dökün.
  • 1 saat kadar bekleyen tatlılar servise hazır.


Cumartesi, Mart 10, 2012

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı Tatlısı yine içinde irmik olan tatlılardan biri. revani gibi bir keki olan tatlının yapımı çok kolay olmasına rağmen sunumuyla çok zahmetli gibi görünen bir tatlı. ben tarifin sade halini fotoğrafladım. akşam saatinde dondurmalı halini fotoğraflayamadım. sunumunda yanında kremşanti,kaymak yada dondurma kullanabilir ve konuklarınızı bu muhteşem tatlıyla şaşırtabilirsiniz....



Gökkuşağı Tatlısı

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 çay bardağı irmik
  • 3 çay bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu
şerbeti için:
  • 3,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı şeker
  • bir dilim limon
Hazırlanışı:
  1. Tatlının keki için gerekli olan tüm malzemeleri karıştırın.
  2. yağlı kağıt serili fırın tepsisinde 200 derecede pişirin.
  3. pişerken şerbeti hazırlayın.
  4. kekin üzeri iyice kızarınca çıkarın.
  5. yağlı kağıt ile birlikte keki tezgah üzerine alın.
  6. soğuk şerbeti sıcak kekin üzerinde 2 defa gezdirin.
  7. kek şerbeti çekince çay bardağı ile kekten daireler kesin.
  8. kalan keki iki yemek kaşığı kakao ile karıştırın.
  9. sunumda önce sade keki,üzerine kakaolu keki top yaparak koyun
  10. yanında kremşanti,dondurma veya kaymak ile servis edin...

Ispanaklı Gül Böreği

Bu hafta hep sevdiğim şeyleri yaptım diyebilirim. Bunlardan birinci sırada geleni de gül böreğiydi,hem de ıspanaklı...Ispanaklı böreği oldum olası çok severim. Ama tepsi böreklerinde genelde kabarma sorunu yaşadığımdan gül böreği yapmayı tercih ettim. Hem şekil olarak daha şık duruyor, hem de börek kabardı mı kabarmadı mı sorunu yaşamıyorsunuz. Tarifi Portakal Ağacı'ndan aldım. Ve tabi hemen yapmaya koyuldum.Yufkam çok olunca böreklerin kalanını da peynirli yaptım. İşte ıspanak sevmeyenlerin bile tatmadan duramayacağı gül böreğinin tarifi....




Ispanaklı Gül Böreği

  Malzemeler:
sütlü harç için:

  • 2 yumurta
  • 1 bardak süt
  • yarım bardak su
  • 1 çay bardağından biraz az sıvıyağ
İç harç için:
  • 1 soğan
  • 250 gram kıyma
  • yarım kilo ıspanak
  • tuz,karabiber,pulbiber,
  • üzerine haşhaş
Hazırlanışı:
  1. Sütlü harç için malzemeleri karıştırın.
  2. İç harç için soğanı kıyma ile birlikte kavurun
  3. Ispanağı haşlayıp suyunu süzün ve harca ekleyin
  4. Üzerine pulbiber,karabiber ve tuzunu ekleyin.
  5. 4 yufkayı üstüste koyup altıya bölün.
  6.  En üstteki yufkanın üzerine sütlü harçtan sürüp her bir üçgenin geniş kısmına bir kaşıktan biraz fazla ıspanaklı harçtan koyun.
  7.  Üçgenleri sarıp, gül şekli verin ve yağlanmış tepsiye dizin. 
  8. Aynı işlemleri kalan 3 yufka için de yapıp böreklerin üzerine yumurta sarısı sürün ve haşhaş serpin. 
*200C'de pişirin. [fırından çıkar çıkmaz üzerlerini diğer bir fırın tepsisiyle kapatırsanız börekleriniz kurumamış olur...]



Limonlu İrmik Tatlısı

Şahsen irmiğin içine girdiği her şeyi çok severim. Helva ve tatlılar bunun başında geliyor tabi. Özellikle irmik tatlılarını çok seviyor ve deniyorum. Bu tatlının tarifine de Sofra Dergisinin geçtiğimiz ramazan ayı sayısında verdiği özel ekte rastladım. Sofra'nın tüm tariflerine güvendiğimden (ki güvendiğim tek dergidir) hemen denedim ve sonuç: Mükemmeldi...Süt oranının azlığı tatlıya hafiflik ve apayrı bir tat veriyor. Deneyin göreceksiniz...





Limonlu İrmik Tatlısı

  Malzemeler:

  • 1 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 2 paket vanilya
  • 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Hazırlanışı:
  1. Su, süt, şeker, vanilya ve rendelenmiş limon kabuğunu orta ateşte kaynayana kadar karıştırın.
  2. Azar azar irmiği ilave ederek karıştırın.
  3. Muhallebi kıvamı alana kadar karıştırarak pişirmeye devam edin.koyulaştığında servis yapacağınız kabın içini su ile iyice ıslatın.
  4. Tatlıyı dökün ve soğumaya bırakın.
  5. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp, tarçın serpip, ceviz ile servis edin.